Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Excel Çalışmalarım
  4. »
  5. KÜÇÜK PARALAR BÜYÜK HEDEFLER

KÜÇÜK PARALAR BÜYÜK HEDEFLER

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 13 dk okuma süresi
612 2
birikim

” Bu kadarcık paradan ne olur? “
” 3-5 kuruş ile yatırım yapılmaz “
” Toplu para olmadan yatırım zor”
” İçen de ölüyor içmeyende “
” Mezara mı götüreceksin ye iç keyfini çıkar “
” Ekonomi kötü boşa uğraşıyorsunuz “

Yukarıdaki gibi söylemleri bir çok kez duymuşsunuzdur. Haydi gelin bunları beraber inceleyelim 🙂

SİGARA PARASI

Bu kısımda ” içende ölüyor içmeyende ” klişesine farklı bir bakış açısı katacağız.
Sigaranın sağlığa olan zararları bir yana ben bu gün sizlere birazda maddi yönünden bahsedeceğim.
Maaşlı çalışan vatandaşlar olarak 3 ü 1 arada formülünü çözmemiz gerekiyor. Kahve olan değil ama Tasarruf, birikim, yatırım üçlüsünden bahsediyorum 🙂

Bu konuda öncelikle tasarruf etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunun içinde ilk yapmamız gereken hayatımızdaki gereksiz giderleri kontrol altına almak olacak. Elbette zorunlu ve keyfi ihtiyaçlarımız olacak. Fakat diğer yandan kişinin tercihine göre gereksiz gördüğü giderleri hayatından çıkarması tasarruf için oldukça önemli bir adım olacaktır. Yaşantınıza ve beklentinize göre durum elbette değişiklik gösterecektir. Fakat maddi olarak zor durumda olan arkadaşlara ilk tavsiyem eğer sigara içiyorsanız bırakmanız. Ne olacak sanki? diyorsanız gelin verilerle beraber inceleyelim 🙂

Yukarıdaki tablo bize ne anlatıyor?
Ortalama günde 1 paket sigara içen birinin aylık maliyeti 60 dolar civarı oluyor. Elbette az veya çok içmenize göre durum değişiklik gösterecektir. Yıllık dolar bazında %4 veya %20 getiri ile 10 ve 40 yıl aralığında yatırım yaptığınızda neler olabileceğini göstermek istedim. Elbette kimine göre %4 çok az kimine göre %20 çok fazla bu yüzden farklı yüzdelik oranları da eklemeyi unutmadım. İşte sigarayı bıraktığınızda tam olarak bu oluyor 🙂 Ben sigara üzerinden anlattım siz gereksiz gördüğünüz başka bir gideriniz üzerinden de bu hesabı payabilirsiniz.

BİLEŞİK GETİRİ

Kısaca yatırımlardan elde edilen kazancın tekrar yatırıma dönüştürülerek yeni getiriler elde edilmesi şeklinde açıklanabilir.

Yatırım miktarını veya zamanını arttırmak ne kadar etkili ise kazanç sağlanan parayı tekrar yatırımlara yönlendirmekte bir o kadar önemli. Elbette sonsuza kadar bunu yapmayacağız. Amacımıza ve hedefimize ulaştığımızda portföyümüzü dilediğimiz gibi kullanabiliriz. Bu hedef kişisel olduğu için her kişide farklı bir sonuç doğurabilir. Araba, ev almak gibi hedefleriniz olabilir veya işin boyutunu arttırarak finansal özgür olmak isteyebilirsiniz. Bay tutumlunun bu konudaki bir yazısını eklemek istiyorum. Zira finansal özgür olmadan önce finansal özgürlüğün 5 aşamasını bilmek gerek.

Konunun en alt kısmında paylaşacağım tablolara baktığınızda aslında vade ve oranların ne kadar önemli olduğunu daha net göreceksiniz. Hatta %1 in ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Bu yüzden yatırım yapmaya başladığınızda portföyünüzün durumunu güncel olarak takip etmek ve ne olup bittiğini incelemek oldukça faydalı olabilir diye düşünüyorum. Ben bu konuda finansal özgür sayesinde öğrendiğim CAGR ( Yıllık bileşik büyüme oranı) Excel çalışmasını kullanıyorum.

EKONOMİ KÖTÜ

Elbette iyi olduğunu savunmayacağım. Ancak ekonominin kötü olduğu zamanlarda bir düşünmenizi istiyorum. Şuan kötü ise gelecekte de kötü olabilir. Bu durumda henüz yaşınız ve durumunuz el veriyorken neden gelecek için yatırım yapmayalım ki? Ülkemizde bilindiği üzere emekli çalışan oranı bir hayli fazla. Şahsen ben emekli olduğumda çalışmak istemezdim. Tasarruf edip birikim yapmak ve bunu yatırıma dönüştürmek zengin olup yatlar katlar villalar arabalar alıp lüks yaşamaktan ziyade geleceğinizi garantiye almaktır. İşte tüm mesele bu 🙂

KREDİ KARTI

Kredi kartı konusunda oldukça farklı ve kişisel görüş bulunmakta. Şahsi fikrim kullanmasını bilene cennet bilmeyene ise cehennem. Silah kullanmış veya askerliğini yapmış arkadaşlar bilir tetik emniyeti diye bir şey vardır. Emniyet açıkken tetikle oynamak ölümcül bir harekettir bilmem anlatabildim mi? 🙂

Gerçek ihtiyaçlarınızı peşin fiyatına taksitlendirmek faydalı bir davranış olacağı gibi sırf taksit var nası olsa öderiz diyerek fuzuli yapılan harcamalar oldukça faydasızdır. Bir çok insan kredi kartı kullanırken kendi parası değilmiş gibi harcar. Çok fazla kredi kartı kullanan arkadaşlara sadece bir kaç ay nakit para kullanmalarını tavsiye ediyorum. Böylelikle gerçekten harcadığınızı hissedecek ve harcama davranışlarınızdaki değişimi daha net olarak göreceksiniz.

PARA BİRİKTİREMİYORUM

Bende bir dönem biriktiremiyordum bu yüzden sizi anlıyorum. Bir çok para biriktirme girişimim başarısız sonuçlanmıştır. Hatta bir dönem paraya ulaşamamak için açılmayan demir kumbaralardan almıştım onu bile kırıp içinden paramı almıştım 🙂 Sonrasında farkettim ki benim bir amacım, motivasyonum veya hedefim yok. Birikim yapmaya başladığınızda kendinize bir amaç, motivasyon ve hedef koyarsanız işler çok daha kolaylaşıyor.

NASIL YATIRIM YAPACAĞIM ?

En fazla merak edilen konulardan birine geldik. Anlatıyorsun iyi güzelde kardeşim nasıl yapacağız bu yatırımı? diyenleri duyuyorum 🙂

1) BİREYSEL EMEKLİLİK ( BEFAS )

Özellikle para biriktirme konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlara ilk önerim bireysel emeklilik olacaktır. Bu konuda daha önce bir kaç paylaşım yapmıştım. Bu konuda bir çok kaynak bulabilirsiniz. Benim severek takip ettiklerimin başında Zeynep hanım gelir. Bireysel emeklilik nedir? adlı yazısı sorularınıza muhakkak yanıt olacaktır diye düşünüyorum.

2) YATIRIM FONLARI ( TEFAS )

Ben onu bunu bilmem öyle paramı yatırıp 30 yılda bekleyemem ihtiyacım olduğunda çekerim. Fakat benim yerime bu işi yapacak birileri lazım. Diyorsanız Tefas fonları tam size göre diyebilirim. Yatırım fonları hakkında özet ve açıklayıcı bir paylaşım yapmıştım. Ayrıca bu konu üzerinde Kendi fonlarım oldukça güzel veriler paylaşıyor.

3) HİSSE SENETLERİ

Şirketlerin hisselerine ortak olarak yapacağımız yatırımlar….. ” ORTAK ” diyorum çünkü biz al sat yapabilen uzmanlardan değiliz 🙂 Yatırımlarınızı ister Borsa İstanbul üzerinde isterseniz ise yurtdışı borsalarında değerlendirebilirsiniz. Bu kişinin tercihine ve beklentisine kalmış bir durum.

Bu konuda farklı görüşler olsada ben büyüme ve temettü odaklı her iki yatırım tarzını dengede tuttukça mantıklı buluyorum. Temettü konusunda severek takip ettiğim kullanıcıların başında Temettü Hisseleri bulunuyor.

Bir ürün veya hizmet alırken yeri geldiğinde 5 mağaza geziyor veya 5 internet sitesinden bilgi almaya çalışıyoruz aynı özeni hisse senetlerine de göstermeliyiz.

Bu konuda Warren Buffett amcamızın güzel bir sözü var :

Sorunlu şirketleri ucuza almaktansa iyi şirketleri makul fiyatlara almak her zaman daha kazançlıdır.

Borsa İstanbul tarafında hisse raporlarını ve bazı verileri anlık olarak paylaşan FIRE_OZGUR bir diğer yandan ise hisse yatırımı yaparken raporlar, hedef fiyatlar gibi verileri topluca görebileceğim bir hizmete ihtiyacım varken imdadıma Hedef fiyat uygulaması yetişti. Şahsen buradan hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istedim 🙂 Şirketlerin raporları ve görüşleri her zaman olmasada bazen oldukça faydalıdır diyebilirim. Farklı görüşler farklı bakış açıları yeni bilgiler öğrenmenizi sağlayabilir.

4) ETF

Türkçesi borsa yatırım fonlarıdır. Bu konu hakkında yaptığım paylaşımı incelemeniz size ön bilgi verecektir diye düşünüyorum. Yabancı yatırımlarımı doğrudan hisse almak yerine ETF aracılığı ile yapıyorum.

5) EUROBOND

Konu hakkında daha ön bilgi olması açısından bir paylaşım yapmıştım. Bunun haricinde Zengin Muallim daha önce Eurobond Rehberi adlı bir video serisi paylaşmıştı buda konuyu oldukça faydalı bir içerik olarak aklımda kalmış 🙂

YATIRIM MİKTARIMI ARTTIRSAM MI ?

Benim maddi durumum daha iyi bu yüzden daha fazla yatırım yapmak istiyorum. Fakat yapacağım bu yatırımlar en fazla nereye ulaşabilir ki? diyorsanız doğru yerdesiniz. 100$ – 1000$ arası yatırım yaptığınız ve bu yatırımlardan %4 – %20 arası getiri elde ettiğiniz zaman neler olabileceğini gösteren tablo çalışmamı aşağıya bırakıyorum 🙂

2024 için belirlediğim hedefler arasında aylık ortalama tasarruf miktarımı 750$ gibi bir miktara çıkarmaya çalışacağım için bu ara miktarı özellikle hesapladım 🙂

SON

Toplayacak olur isem konu bir şekilde başlamak. Başladığınız zaman aklınızdaki sorulara yavaş yavaş cevap bulabileceksiniz. Arabayı sürmek ile arabanın nasıl sürüldüğünü dinlemek aynı şey değildir bu yüzden başlamalısınız.

Unutmayın Tasarruf, birikim, yatırım kişiseldir. Bu yüzden birisi 60$ birisi 1000$ biriktirebilir. Elinizdeki miktarı küçümsemeyin. Ben ilk başladığımda cebimde 2.5 TL bozuk para olduğunu her zaman söylerim 🙂 Konunun başında ne demiştik “Küçük Paralar Büyük Hedefler” bunların hepsi bir süreç yeterki sabırlı, azimli, öğrenmeye açık ve hedefine planına sadık yatırımcılar olalım. Bu konuyu hazırlarken aklımda faydalı olan içerik üreticilerini de konuya dahil etmek olduğu için bir çok noktada kendilerinden bahsettim. Konuyu daha fazla uzatmadan ve dağıtmadan sonlandırmak istiyorum.

Konu hakkındaki görüşlerinizi yorum olarak beklediğimi bilmenizi isterim. Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle 🙂

İlgili Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ahmet Can
Ahmet Can
1 ay önce

Merhaba burada kullandığınız excel tablosunun linkini bulamadım. Acaba onu da paylaşabilir misiniz lütfen?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x