Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Aylık Güncellemeler
  4. »
  5. 2024 Mayıs Ayına Giriş

2024 Mayıs Ayına Giriş

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 5 dk okuma süresi
472 0
yatırım

Merhabalar,

-1 Mayıs itibariyle portföyüm ₺ 1.435.000 yani $43.760 değerinde.

-Aylık büyüme oranı TL bazında %2,87 dolar bazında ise %4 olarak gerçekleşti.

ALTIN

Kademeli olarak daha iyi bir fırsat buldukça satıp buradaki yatırım oranını %10 seviyelerine getirmeyi planlıyorum ancak bunun uzun vadeli bir hedef olduğunu söylemekte fayda var.

FON

Bu alandaki yatırımlarımı azaltma kararı aldım ve %6,88 oranına kadar geriledim. Mevcut stratejimde bu oran %10 u geçmeyecektir. Aşağıdaki resimden fon portföyümü inceleyebilirsiniz.

ETF

Bu alanda yatırım oranımı %20 seviyelerine taşımak istediğim için aylık alımlarımı ETF olarak yapmaya devam ediyorum. Buradaki alımlarımı ömürlük düşünüyorum bu yüzden portföyün büyüklüğüne göre yeni eklemelerde yapabilirim.

BIST

Son dönem performansı beni şahsi olarak memnun etse bile uzun vadeli olarak toplamak istediğim hisselerin hızlı gitmesine pek sevinebildiğimi söyleyemem. Agresif alış satışlardan ziyade işlemlerimi kademeli olarak yaptığım için hali ile yatırım oranım ve miktarımın büyümesi de bu süreçte zaman alacaktır. Coğrafi riskler sebebi ile her zaman çekindiğim konular olsa dahi alım yapmaya ve yatırım oranımı arttırmaya devam edeceğimi söyleyebilirim.

EUROBOND

Yeni bir alış veya satış işlemi düşünmüyorum elimdekileri tutmaya ve gelen kupon ödemeleri ile ETF almaya devam edeceğim. Ancak temmuz ayına kadar herhangi bir kupon ödemesi almayacağım 🙁

BES

Aylık sigara masrafı kadar düzenli alım yapmaya devam edeceğim. Çok uzun vadeli bir yatırım çeşidi olduğu için %100 hisse senedi yoğun fonlarını taşıyorum. Şuan değil ancak bu alanın geleceğini özellikle merak ediyorum.

Ek olarak : KFS ve Coin alanına şimdilik yeni bir ekleme yapmayı planlamıyorum.

Ufak bir açıklama :

Dönem dönem yatırım yaparken sıkılıp bunalabilir hatta riski arttırıp bir an önce hedefinize ulaşmak isteyebilirsiniz. Bu hisleri ara ara hepimiz yaşıyoruz. Özellikle yaşınız benim gibi genç ve bakiyeniz istediğiniz seviyeye uzak ise bu hisleri daha net yaşıyorsunuz. Ara ara gözünüz dönebiliyor bir dönem all in trade denemiş güzel kazançlar sağlamış bir dönem kardan bir meblağ kaybetmiş biriyim psikolojik olarak yorması sebebi ile bu alana şimdilik tekrar dönmek istemiyorum. O zaman yaptığım işlemleri bu gün yapamam tamamen cahil cesaretiydi diyebilirim 🙂

Önemli olan plana sadık kalmak ve yola devam edebilmek. Bildiğim tek bir şey hayatınızı kötü anlamda etkilemeyecek şekilde bir yatırım strateji oluşturmayı öğrenmelisiniz zira para gelip gider ancak yaşadığınız zamanı geri alabilecek bir mekanizme henüz icat edilmedi. Altın kuralımız önce kaybetmemeyi sonra kazanmayı öğrenmek.

Tasarruf Oranı ve Birikim Miktarı

Planlanmayan giderler sebebi ile son 1 yılın en düşük tasarruf oranı %20 ve birikim miktarını 206$ ile nisan ayında yapmış oldum. Bu yıl ortalama tasarruf oranım şimdilik %65,62 bunu %75 ve üzerine taşımayı hedefliyorum. Elbette bunu yaparken hayatı kaçırmıyor ve anın tadını çıkarıyorum 🙂 Tam olarak bu yüzden bu ay tasarruf oranım düştü diyebilirim.

Yıl başından 1 Mayısa :

Yıllık kar hedefim döviz bazında %10 + Abd enflasyon oranı olduğu için şimdilik fena ilerlediğimi söyleyemem ancak bu yılın kolay geçeceğini düşünmüyorum. Bakiye belli bir noktaya gelene kadar büyüme oranına daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini de aynı zamanda eklemeliyim.

Genel Durum

Başladığım günden bu yana yatırım sürecimi sizlere A dan Z ye aktarabileceğim tabloyu aşağıdaki resimden inceleyebilirsiniz. Şimdilik genel durumdan memnunum ancak ilerleyen süreçlerde daha iyisini yapmak istiyorum. Bu yüzden her fırsatta bu alanda yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Yatırım yaparken öğrenmeyi ve kendimi geliştirmeyi sevenlerdenim.

Umarım sizlerde güzel bir ay geçirmişsinizdir. Herkese bol kazançlar diliyorum.

Öneri, görüş ve yorumlarınızı bekliyor olacağım selamlar..

Her şeye rağmen Özgürlüğe Yatırıma devam ✍️👋

İlgili Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x