Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Excel Çalışmalarım
  4. »
  5. 10 YILLIK TASARRUF PLANI

10 YILLIK TASARRUF PLANI

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 4 dk okuma süresi
304 0

Tasarruf etmek kolay demiyorum ancak imkansız değil. Bazı kötü alışkanlıklarınızı bırakarak inanamayacağınız miktarlar elde edebilirsiniz. Haydi gelin beraber inceleyelim..

1) En çok gözüme çarpan giderlerden biri ” Sigara “

Yeni evlenecek bir arkadaşımın ve eşinin günlük kişi başı 1 paket sigara içtiğini öğrendim. 1 Paket sigara 55 TL olduğuna göre aşağıda görüldüğü üzere 10 yılda 396.000 TL büyüklüğünde bir birikime sahip olabiliyorlar.

2) Arkadaşım aynı zamanda eşiyle beraber alkol kullanıyor. Biz bunu en ucuzundan sadece ” bira ” ile hesaplayalım. Eminim çok daha fazlası kullanılıyordur ancak haftada 3 er adetten hesaplayalım. 10 yılda 312.000 TL büyüklüğünde birikime sahip olabiliyorlar.

3) Sosyal hayattan da geri kalmak istemeyen arkadaşlarım haftada 1 kahve içmek için dışarı çıkarlar. ve 10 yıllık incelediğimizde eğer ” latte ” içmek yerine bunu biriktirirler ise toplam 104.000 TL büyüklüğünde bir birikime sahip olabiliyorlar.

4) Sosyalleşmek isteyen arkadaşlarım aynı şekilde haftada 1 dışarda yemek için bir yerlere gitmek isterler. Aynı şekilde bende dışarda yemek yemeye çok para harcayan biriyim 🙂 10 yılda 260.000 TL büyüklüğünde birikime sahip olabiliyorlar.

Toplayacak olur isem hem sağlığınız hemde geleceğiniz için bu alışkanlıkları törpülemeniz gerekiyor 🙂 10 yılda 1.072.000 TL birikim yapabilmek mümkün. Şimdi ya bu kadarcık paradan ne olur ki? diye düşünen arkadaşların olduğuna eminim onlara ufak bir sürprizim var 🙂

Hesaplama bu güne göre yapıldı. Döviz artacak enflasyon olacak para çöp olacak gibi düşünmeyin dövizi enflasyonu bir kenara bırakıp %10 reel getiri ile birikiminizin ne olduğunu bu güne göre düşünün. Zira 10 yıl sonrasındaki döviz ve enflasyon verisini hesaplamak mümkün değil.

Şimdi diyeceksiniz olur mu arkadaş! döviz enflasyon artacak nasıl bi kenara bırakalım? Bunlar olduğunda senin maaşında artacak aylık biriktireceğin para da buna göre artmış olacak 🙂 Buradaki kafa karışıklığını özellikle önlemek istiyorum.

Örnek vermem gerekiyor ise sigaranın 2 TL olduğunu hatırlayanlarınız olacaktır. şuan 55 TL birikim miktarınız harcamalarınız geliriniz buna göre revize olacak. Bu yüzden hesabı bu güne göre yapıp paranın değerini 10 yıl sonra çöp olacak değil bu günkü değeri ile kıyaslayın.

Çenem düştü 🙂 daha fazla konuyu dağıtmadan birikimlerinizi yatırım olarak değerlendirdiğiniz ve %10 reel getiri sağladığınızda 10 yıl sonra portföy büyüklüğünüz 1.708.428 TL olacak.

Birikime ve yatırıma bir yerden başlamak lazım ama nereden diyenler için oldukça faydalı bir içerik olacağını düşündüğüm için böyle bir yazı hazırlamak istedim.

Bu çalışma daha farklı senaryolarda planlanabilir. Kişinin gelirine ve yaşantısına göre değişiklik gösterebilecek bir çalışmadır. Ben en çok gözüme takılan konular üzerinden ilerledim ancak daha farklı harcamalarınız var ise bunlar üzerinden de hesaplanabilir elbette. Bu yüzden sizlerle excel çalışmamı paylaşmak istiyorum.

Dosyayı İndirmek İçin Tıklayın

Son olarak özellikle gençler :

Su akarken testiyi doldurmalı..
Ev » Excel Çalışmalarım » 10 YILLIK TASARRUF PLANI

İlgili Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x