Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Excel Çalışmalarım
  4. »
  5. Tasarruf Oranı Hesaplama

Tasarruf Oranı Hesaplama

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 3 dk okuma süresi
709 0
Tasarruf

Merhaba,
Bu yazımda sizlere yaptığım ufak bir excel sayfasından bahsedeceğim. Aslında önemli olan excel sayfasından daha çok konunun kendisi diyebilirim. Uzun vadeli yatırımcılar olarak bilmemiz gereken bir konu var oda ” Tasarruf Oranı ” konusu. İlk bu konuya değinip ardından excel sayfamı sizlerle paylaşacağım

Tasarruf Oranı Nedir?

Kişinin gelirinin harcamadığı bölümünün toplam gelirine oranına karşılık gelen kısmıdır.

Neden Bu Kadar Önemli?

Kişinin geliri her ne olursa olsun eğer tasarruf oranı tatmin edici bir seviyede değil ise yatırımlarındaki süreci uzatmış ve hedefe daha geç ulaşmış olacak çünkü ilk etapta en azından bana göre kişisel bir görüştür ama ilk 5 yıl tasarruf oranımız oldukça önemli.

Örneğin bir kişi 30.000 TL geliri varken 2.000 TL Tasarruf edebilirken diğer bir kişi 20.000 TL geliri varken 5.000 TL tasarruf edebilir. İşte tamda bu noktada tasarruf oranı oldukça önemlidir. Zira 1. senaryodaki kişinin geliri her ne kadar daha fazla da olsa 2. senaryodaki kişi hedefine daha önce ulaşacaktır.

Uzun vadeli düzenli olarak alım yapan yatırımcı arkadaşlar geçmişe dönüp baktığınızda elinizde çok güzel bir veri olacak. Bu yüzden tasarruf oranınızı bir kenara kaydetmeyi düşünmelisiniz.. Özellikle bizim gibi döviz kurunun volatiliteye sahip olduğu coğrafyalarda bu oranı hem yerel para birimi yani bizim için TL hemde döviz olarak tutmanızda fayda var.

Nasıl Hesaplanır?

Dersimiz matematik 🙂

Tasarruf Miktarı / Gelir Miktarı = Tasarruf Oranı

İşte bu kadar basit bir formüle sahip. Excel sayesinde bu oranları aylık yıllık toplam şeklinde takip edebilir ve detaylı bir şekilde gözden geçirebilirsiniz. Yaptığım örnek sayfa tamamen eğitim amaçlıdır.

Ev » Excel Çalışmalarım » Tasarruf Oranı Hesaplama

İlgili Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x