Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Aylık Güncellemeler
  4. »
  5. 2024 Mart Ayına Giriş

2024 Mart Ayına Giriş

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 6 dk okuma süresi
384 2

Selamlar,

En sevdiğim günlerden biri olan ay sonuna gelmiş bulunmaktayız 🙂 Şubat ayında Özgürlüğe Yatırım portföyümde neler oldu? beraber inceleyelim..

Tasarruf ve Birikim Miktarı

2019 yılından bu yana aylık eklemelerimin üzerinde bir ekleme yaparak tarihi rekorumu kırmış bulunmaktayım. Ne kadar mı? Tam olarak 1.132$ Bu eklemeyi yaparken aylık masraflarım için kredi kartından destek aldığımı söylemeliyim. Yıl boyunca bir daha bu kadar büyük bir ekleme yapabileceğimi düşünmüyorum. Son 1 yıllık birikim miktarımı detaylı incelemek için aşağıdaki grafiği kullanabilirsiniz.

ETF Portföyüm

ETF tarafındaki alımlarım için eurobond kupon ödemelerini kullanmaya devam ederken bir diğer yandan da aylık alımlarımda bu alana ağırlık vermeye başladım en azından yatırım oranım %20 gibi bir orana ulaşana kadar alım yapmaya devam etmeyi düşünüyorum. Şuan güncel olarak yatırım oranım %11,56 Neden böyle düşünüyorum? Olası bir kur şokunda kendimi daha güvende hissetmek istiyorum.

Tefas Fon Portföyüm

Bu alanda olabildiğince alım satım yapmadan beklemeye çalışıyorum ancak bu ay BUY ve YHB fonlarını portföyden çıkarma kararı aldım ve sattım. Fikrim değişene kadar belli bir oranda portföydeki fonları tutmaya devam edeceğim. Şuan güncel yatırım oranım %10,17

Borsa İstanbul Hisse Portföyüm

Genel yatırım oranım %27,37 olduğu ve fon, bes, kfs gibi yatırımlarım da bu alana bağlı kaldığı için toplamda bu oran %42 yapar. Açıkçası bu alanda yatırım oranımı arttırmak konusunda çekincelere sahibim. Kimisine göre oldukça defansif bir fikir olabilir ancak Dolar / TL gibi gibi bir gerçeğin olduğunu unutmamak gerek.

Bu demek değildir ki dolar uçacak 🙂 Burası yanlış anlaşılmasın. Sadece Yanlış bir hissede beklemenin TL maliyetinin ciddi bir değer kaybı olabileceğini hatırlatmak istedim. Elbette evet bu fiyattan alırım dediğim yerde tekrardan borsada alım yapacağım ancak şimdilik alım için şahsım adına bu noktayı pek uygun bulmuyorum.

Ben böyle bir durumda ilk etapta döviz varlıklarıma öncelik vermeyi tercih ediyorum. Elbette portföyü aktif olarak yönetmeye çalıştığım için dönem dönem fikir, pozisyon değişikliklerim olacaktır ancak yeni alımlarımı şimdilik borsa tarafında yapmayabilirim. Yapacak isem bile riskin farkında olarak yapacağımı bilmenizi isterim. Kimi insan %100 borsada kalmayı kabul edebilir ancak benim gibi bir yatırım stratejiniz var ise maalesef bu gibi yüksek oranlar sizler için uygun olmayabilir.

Yatırım yaptığım şirketlere güveniyor ve beklemeye devam ediyorum 🙂

EUROBOND

CDS düştüğü için şimdilik benim için getiri cazibesini kaybetti diyebilir ve bu yüzden böyle bir dönemde yeni bir eurobond alımı yapmayacağımı rahatlıkla dile getirebilirim.

Elbette kişisel bir görüştür kimisi için hala güzel bir getiri oranı olarakta görülebilir. Peki Mart ayında kupon ödemesi olarak ne alacağım? Aşağıdaki tabloda görüldüğü üzere mart ayında 46,88$ gibi bir ödeme alacağım. Az değil mi? 🙂

Aslında biz finansal özgürlük yolcuları olaya böyle bakmıyoruz. Eurobond kupon ödemelerini aylık aldığımız için bu gibi miktarları tekrar yatırım yaparak değerlendiriyor ve bileşik getirinin gücüne inanarak yola devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde hedeflerimize ulaşmak nasip olur ise öyle dönemlerde de bu ödemeler ile faturalar ve giderleri karşılamayı planlayan kişileriz aynı zamanda 🙂

Portföye Genel Bakış

Ben bu alan için ayrı bir tablo hazırladığım için sizlere aşağıdaki tablo ile cevap vermek istiyorum 🙂

Bunun haricinde portföy bu ay TL bazında %7,59 Dolar bazında ise %4,59 oranında büyümüş elbette yaptığım eklemenin etkisi var.

Gelelim portföyün son durumuna 🙂

Bir zamanlar bu miktarlara ulaşmak benim için hayal gibi bir şeydi. Elbette kimine göre büyük bir para olmayabilir ancak 25 yaşına girmek üzere olan ve sıfırdan başlayan bir genç olarak benim için fena bir miktar değil. Bu ay benden bu kadar umarım sizde güzel bir ay geçirmişsinizdir. Daha güzel günler diliyor ve değerli yorumlarınızı bekliyorum 🙂

İlgili Yazılar

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Mücahit
Mücahit
4 ay önce

Bu excelinizi paylaşabilir misiniz

2
0
Would love your thoughts, please comment.x