Özgürlüğe Yatırım ©2023 Tüm hakları saklıdır.

Özgürlüğe Yatırım

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Aylık Güncellemeler
  4. »
  5. 2023 Aralık Ayına Giriş

2023 Aralık Ayına Giriş

Özgürlüğe Yatırım Özgürlüğe Yatırım - - 6 dk okuma süresi
361 4
Tasarruf

Selamlar,

Şu sıralar sanırım en sevdiğim günlerden biri aylık rapor yazdığım günler 🙂

Tasarruf


Kasım ayında tasarruf oranım %57 olarak gerçekleşti. Yılın en düşük tasarruf oranı bu ay gerçekleşmiş oldu. Önümüzdeki ayda giderlerim sebebiyle bu aya benzer bir oran gelecektir diye tahmin ediyorum. Yıllık genel ortalamaya baktığımda ise tasarruf oranım %85 ile rekor seviyede diyebilirim. Elbette önümüzdeki ayın etkisi ile bu oranda %5 gibi bir düşüş yaşanabileceğini ön görüyorum. Yıllık olarak %80 altına düşmemek gibi bir hedefim var. Nasıl Tasarruf ettiğimi aşağıdaki paylaşımdan daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz 🙂

Tasarruf

Borsa İstanbul

Her ay olduğu üzere bu ayda alım yapmaya devam ettim. Düşüşler bir çok kişinin moral motivasyonunu bozmuşa benziyor. Uzun vadeli yatırımcı olarak kısa vadede oluşan piyasa hareketlerini pek önemsemiyor ve düzenli alımlarıma devam ediyorum. Yeni aydaki maaşımı bu yüzden sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Çünkü portföyüme yeni hisseler eklemeyi planlıyorum 🙂 Borsa İstanbul tarafındaki portföyümün detaylarını aşağıdaki grafiklerde daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Yatırım Fonları

Yatırım fonları konusunda hedefim 100.000 TL lik bir alım yapmaktı. Bunu şuan fazlası ile yapmış bulunmaktayım. Bu yüzden fonlara uzun bir süre ekleme yapmayacağım. Son aylarda yaşanan düşüşler buradaki tüm kazancımı sıfırlamış olsada en az 1 yıl vade ile aldığım için beklemeye devam ederken kazanç sağlamayı ümit ediyorum 🙂 Fon portföyümün detaylarını aşağıdaki grafiklerden inceleyebilirsiniz.



ETF EXCHANGE TRADED FUNDS

ETF konusunda genelde alımlarımı Eurobond kupon ödemeleri ile gerçekleştirdiğim için bu ay herhangi bir alım yapmadım. Ocak ayında kendimce iyi sayılabilecek bir kupon ödemesi alacağım bu ödemeyi ETF alımında kullanmayı planlıyorum. Burada yaptığım alımları planımda herhangi bir değişiklik olmadığı sürece uzun yıllar düzenli olarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Şimdilik ETF portföyümün detaylarını aşağıda bulunan grafiklerden inceleyebilirsiniz.

ALTIN

Altın konusunda bir süredir düzenli olarak satış yapmaya devam ediyorum. Ancak böyle dönemlerde en gözde yatırım araçlarından biri olan altın döviz ve ons tarafındaki hareketlilik sebebiyle bu ay oldukça güzel bir performans gösterdi. Şahsen portföyü bu ay ayakta tutan yatırımın bu olduğunu söyleyebilirim. Bu arada altın fiyatlarını harem altın üzerinden takip ediyorum. Uzun vadede altın oranımı düşürmeye devam edeceğimi de unutmadan eklemek isterim 🙂

PORTFÖYÜN GENEL DURUMU HAKKINDA

Portföyün genel durumuna bakacak olur isek her şeye rağmen aylıkta TL bazında %4,71 dolar bazında ise %2,16 oranında büyüme gerçekleştirmeyi başarmış durumda. Portföy yatırım oranımı aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.



Portföy şuan tam olarak 1.049.274 TL yani 35.921,74$ değerine ulaşmış bulunmakta. Hedefim bu yıl içerisinde 1.000.000 TL ye ulaşmaktı ve bu hedefi başarı ile tamamlamaktan mutluluk duyuyorum. Yılın son ayına girerken kendime önümüzdeki yıl için yeni hedef planları yapmaya başladım bile 🙂 Ancak bu hedefleri yeni yılın başında açıklamayı düşünüyorum. Portföyün tüm detaylarını aşağıdaki özet tablodan net bir şekilde inceleyebilirsiniz.


Unutmayın finansal özgürlük inişli çıkışlı bir yolculuktur. Anlık fiyat hareketleri sizi yanıltıp moral motivasyonunuzu bozmasın. Bu yolculukta neler yaşadığıma aşağıdaki grafik üzerinden baktığımda iniş ve çıkışların sert olduğu noktalardaki duygu değişimlerimi dün gibi hatırlıyorum 🙂

SON SÖZ

Bu ay radikal bir karar ile yatırımlarımı takip ettiğim mobil uygulamayı silmeye karar verdim. Telefon elime geçtikçe ekran başında inişleri ve çıkışları incelemenin beni etkilediğini anladığım zamandan bu yana bunun ne kadar mantıklı bir karar olduğunu daha iyi anlıyorum. Biz finansal özgürlük yolcuları olarak bu günlere değil yarınlara yatırım yapıyoruz 🙂 Bu yüzden düzenli alımlara devam ederken bir kez daha hedeflerimizi hatırlamakta fayda var. Benim bu ay anlatacaklarım bu kadardı. Sizler nasıl bir ay geçirdiniz? Değerli yorumlarınızı bekliyor olacağım 🙂

Ev » Aylık Güncellemeler » 2023 Aralık Ayına Giriş

İlgili Yazılar

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Hesaplı Yatırımcı

Dediğiniz gibi aylık raporları okumak gelişimleri gözlemlemek ayrı bir keyif. Aylık raporlarınızı baştan sona okuyunca, günden güne farkındalık ve bakış açınızın ne şekilde geliştiğini de görebiliyorum çok güzel ilerliyorsunuz ve bir anda değil de altın oranınızı kademeli azaltmanızı da doğru bir strateji olarak görüyorum ki bu yıl kesinlikle altın diğer hiç bir yatırım aracından çok da geri kalmadı. Bakalım yılın son ayı bize neler gösterecek. Takibimdesiniz =)
Bende portföyü enflasyon ile de karşılaştırdığım için verilerin açıklanmasını bekliyorum ardından yayınlayacağım. Görüşmek dileğiyle =)

Tuna
Tuna
7 ay önce

Merhabalar. Portföyüzünde bulunan yabancı etf lerin vergilendirme konusu ile ilgili bir yazınız bulunuyor mu ? Yoksa nasıl yaptığınızı kazancınızın ne kadarının vergiye gittiğini söyleyebilir misiniz ?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x